доц. д-р Емилия Занкина
първи зам. ректор на Американски университет в България, преподавател по модерен балет

Често ми задават въпроса: „Как успяваш да преподаваш едновременно политически науки и танци?“. Въпреки че съм поласкана от този въпрос, нерядко ми идва да отговоря: „Но аз не ги преподавам по едно и също време“. Не виждам нищо необичайно в това човек да има разнообразни интереси и да умее да прави много неща и не мога да си представя живота си без танци или без наука.
Здравейте! Аз съм Емилия Занкина и съм първи зам.-ректор на Американския университет в България, доцент по политически науки, професионален танцьор и понастоящем преподавател по съвременни танци, практикуващ йога, майка на двама малки дребосъка, съпруга и колекционер на невероятни познанства и приятелства.
Танците винаги са били голямата ми страст – дали са ми и са ме научили на много. Занимавам се с танци от дете. Завърших Националното училище за танцово изкуство. Заминах за САЩ със стипендия поради това, че бях добър танцьор. Обиколих Америка, гастролирайки като солист на Ансамбъл „Тамбурица“. Основах училище за характерни танци с колега от университета. Дълги години преподавах балет, народни танци, характерни танци, съвременни танци, йога. И през цялото това време четях много и учех. Днес не разчитам на танците, за да си осигуря месечния доход, и затова преподавам про боно в Дерида Денс Център – защото вярвам, че човек трябва да дава винаги, когато може, и трябва активно да формира средата и обществото, в което би искал да живее.
Другата ми страст е науката. Обикнах книгите от малка и все се страхувах, че няма да има време да прочета всички книги, които си струват. Наистина такова време няма в един човешки живот, но трябва да се опита. Записах „Японистика“ в Софийския университет, но скоро след това ми предложиха стипендия да уча в САЩ. След много колебания заминах, а след още повече невероятни изживявания и премеждия и завърших – бакалавър с двойна специалност по политически науки и по риторика и комуникации. След бакалавъра записах докторат по международни отношения и публична политика. Защитих дисертация на тема „Трансформация на политическия елит по време на прехода в България“. Вече почти десет години преподавам политика и публични политики в Американския университет в България. Публикувам научни статии и изследвам разнообразни теми – популизма и политическите партии, реформите в публичната администрация, присъствието на жените в политиката. Управлявам огромна част от университета и всеки ден ми се налага да се уча на нови неща. И през цялото това време танцувам, танцувах през всички тези години и продължавам да танцувам и днес.
Имам и невероятен късмет – две здрави и лъчезарни деца и съпруг, който е едновременно умен и весел (не съвсем често срещана комбинация, смея да кажа). Имам и прекрасни студенти, които всеки ден ме зареждат с енергия и с идеи. Животът ми е пълен и осмислен. Чувствам се полезна. Чувствам се щастлива.
Моето послание към всички млади и не толкова млади жени е да избират – да избират ролите в живота си, да избират партньорите в живота си и да избират ценностите, които ги определят. Никоя жена не трябва да избира между кариера и семейство. Никой човек не трябва да избира между изкуство и „истинска“ професия. Никой не трябва да избира между страстта си и прагматичния избор. Това не са дилеми, а са различни аспекти на нашия живот, на нашата идентичност и на нашия принос. Аз мога да съм много неща. Можете и вие!

Назад